2012 m. vasario 27 dienos savaitraštyje „Veidas“ publikuojamas UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“mažmeninės prekybos eksperto Justo Gavėno komentaras, kuriame J.Gavėnas pateikia priežastis, dėl ko pastaruoju metu nesiliauja kilti maisto produktų kainos ir kokios jų ateities perspektyvos.
Per pastaruosius penkerius metus (2006–2011) Lietuvoje labiausiai brango duonos gaminiai, nealkoholiniai gėrimai, mėsa ir žuvis bei jų produktai, pienas ir jo gaminiai. Na, o atpigo vaisiai ir daržovės.
UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ mažmeninės prekybos eksperto Justo Gavėno nuomone, maisto produktų kainos Lietuvoje kyla ir kils dėl kelių esminių priežasčių: išorinės paklausos; didėjančios savikainos; maisto, kaip būtinosios prekės, statuso – santykinio gyventojų nejautrumo kainoms; griežtėjančio reguliavimo maisto saugos ir kokybės klausimais ES; mažėjančių žaliavos auginimo išteklių ir t.t.
Kaip tai veikia maisto kainas ir kokią dilemą mums reikės išspręsti ateityje? Apie tai išsamiau skaitykite čia:
Maisto kainos Lietuvoje – ateities perspektyvos